dinsdag 18 februari 2020

zwerfvuil

Ik moet elke keer op mijn handen gaan zitten als er weer een boswachter verontwaardigd op Twitter het heeft over Tokkies en drugsbendes die hun afval in het bos dumpen. Vergezeld van ’gruwelijke’ foto’s roept het een hoop instemmend geblaat op van de kudde (achterban, volgers) Aanpakken dat tuig, opsluiten en sleutel weggooien meer van dat soort kreten. Met de oplossing komt verder niemand.

Terwijl het zo simpel is. Ga eens praten met de droplul van dienst die het afvalbeheer onder zijn vleugels heeft. Want meestal zijn de tarieven die ze an de poort van de stortplaats hanteren zo hoog je jezelf afvraagt waarom ze nog OZB aanrekenen. Ze zouden toch slapend rijk moeten worden van al dat afval. Van je afval afkomen is peperduur. Zeker als je bij de gemeente voor de deur staat. Particuliere bedrijven zijn vaak goedkoper en maken er nog winst op ook. De gemeente klaagt enkel over kosten en verliesposten. Ga eens in de leer bij de commercie denk ik dan.

Als je kosteloos van je afval af kunt komen, dan ben je sneller geneigd het weg te brengen. Want de mensen die in armoede leven, hebben dat geld niet. Dat kan elke smeris u vertellen. En dat zijn vaak de ‘tokkies’ die hun zooi in het bos achterlaten. Begrijpelijk. Een ander punt is de privacy. Overal hangen camera’s dus geen enkele wietboer zal het in zijn kop halen daar zijn drugsafval te dumpen. Maak het storten van afval anoniem, noteer geen kentekens, hang geen camera’s en vraag geen legitimatie.

Uiteraard kost dat geld maar verkoop die hele berg afval dan eens aan de commercie. Die weet er wel raad mee. Vooral als het al gesorteerd is. Maar ga niet zelf de kruidenier spelen. En als iedereen zijn afval gratis weg kan werken, hoeven ze ook niet de risico’s lopen van het dumpen in de ‘natuur’. Vooral de drugsbaronnen zullen blij zijn om op die manier van hun rotzooi af te komen. Dat scheelt toch gauw een paar jaar staatshotel als je gepakt wordt.

En uiteraard zul je storters uit andere gemeentes krijgen maar dat geldt ook voor die andere gemeente dus dat zal de balans aardig in evenwicht brengen. Je moet niet altijd alles willen regelen. Hoe dan ook, een “vrije stort” zal het zwerfafval aanzienlijk doen afnemen. De noodzaak tot illegaal storten is er dan niet meer.

Geen opmerkingen: