vrijdag 14 februari 2020

Blunders

Ik blijf me vermaken met die klimaatgekkies duurzame dodo’s. Nu weer lees ik dat ze een nieuwe Atlantic Wall willen aanleggen. Deze keer om het water buiten te houden. Van Spanje tot Noorwegen moet er een nieuwe dijk komen, hoog genoeg om 10 meter stijging van de zee spiegel te voorkomen, op zijn minst. Als we niets doen, verzuipt Nederland, Amsterdam voorop. Ik vind de gedachte niet zo onaantrekkelijk. Zijn we meteen van die rare voetbalclub af en die gekke beton caviabak waar ze in spelen.

De overheid maakt het nog mooier. De knappe koppen die de gekke plannetjes moeten doorrekenen hadden een paar foutjes gemaakt. Kort gezegd was er wat te veel optimisme in hun berekening geslopen. Huizenbezitters moet nog wat dieper in hun schatkist graven om van het gas af te komen. Ja, ja, bezit geeft zorgen! De Rabo is er blij mee want men zal ongetwijfeld meer hypotheek willen. Rabo, Ruimt Alle Burgers Op.

Ik ben er ook blij mee. Het betekent dat de onderklasse waar ze ons toe rekenen weer wat harder gaat groeien. Op naar een meerderheid! Want er gaan een hoop mensen die het nu met 2-3 inkomens nog net redden omvallen. Maar voordat de revolutie vlaggen uit de mottenballen kunnen, moet er nog wel wat gebeuren.

Zoals in de republiek Amsterdam waar ‘s avonds de stroom omlaag geschroefd wordt. Domweg omdat het de thuiskomers met hun Tesla niet meer aan kan. Die gaan allemaal achter de laadpaal tegen die tijd. En de grachtengordel klaagt steen en been want de laadtijden lopen soms op tot wel 30 uur. En dat gaat in meer steden gebeuren. Het netwerk kan het gewoon niet aan. Dikkere kabels moeten we hebben maar daarvoor moeten hele straten worden opengebroken. En dan nog kijken wat het allemaal kost.

Ik voorspel een hoop artikel 13 gemeentes. Die hebben door de decentralisatie van taken al meer dan genoeg op hun bordje gekregen. Die staan hier niet op te wachten. Net min als ze zitten te wachten op de dwarsliggende boeren die met hun trekkers steeds naar de bestuurscentra trekken en daar amok lopen. Ook de boertjes hebben inmiddels leren rekenen en schieten grote gaten in alle duurzame klimaatplannetjes van de overheid. En die laten zich niet afschepen met een fooi van 522 miljoen.

En zo moddert men nog lekker even door. Al die duurzaamheid komt er niet zondert strijd en veel polderkolder. En vooral bakken met geld. En dan vraag je jezelf wel eens af hoe effectief het allemaal is. Wel, laten we blij zijn dat de MER (Milieu Effect Rapportages|) zijn afgeschaft. Want toen het nog allemaal milieu heette bleek al ras dat bijna geen enkel maatregel zoden aan de dijk had gezet. In ieder geval niet in verhouding stond tot de gepleegde investering. En ik denk niet dat het nu anders is.

Nederland is een peperduur land om in te wonen en te werken. Dit is één van de reden. Want iemand zal die rekeningen moeten betalen en ik ben arm en u niet. Dus rara waar ze dat gaan halen…..

Geen opmerkingen: