maandag 17 februari 2020

Halal slachten

Halal slacht, is dat nu zo beroerd? Het wantwoord is verwarrend, ja en nee. Ja als men zich niet exact aan de islamitische wet houdt en nee als men dat wel doet. Daar komt bij dat de islamitische regels zoals deze in Nederland geïnterpreteerd worden, niet volledig zijn. De ‘oude’ en originele wet zegt namelijk dat een dier alleen geslacht mag worden het en goed leven heeft gehad. Nou, daar kun je zeker in Nederland over discussiëren.

Dan kom je al snel het woord dierwelzijn tegen. Een woord waar geen universele definitie van is en dus praat een ieder feitelijk over iets anders. Vraag een boer, een burger of een activist naar wat het betekent en je krijgt minstens 3 verschillende meningen. Dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat deze regel wordt ‘vergeten

Het grootste probleem dat men heeft is dat het onverdoofd gebeurt. Sommige specialisten als de dierenartsen  van Caring Vets claimen dat de doodstrijd  van een rund wel een kwartier kan duren omdat de ader die langs de ruggenwervel loopt de bloedtoevoer over zou nemen. Bovendien worden er maar relatief weinig runderen geslacht, het meeste zijn schapen en geiten. Verstand  van dieren hebben ze, verstand van halal slachten niet. Ook die ader wordt door een goede slachter wel meekomen.

Probleem is dat goede slachter die de islamitische wetten strikt opvolgen en goed kunnen doden zeldzaam zijn. Daarnaast word een dier dat na 40 seconden nog leeft, alsnog door het schietmasker te grazen genomen. Voor de rest zijn de regels prima. Een dier mag niet worden geslacht als er andere dieren toekijken en hij mag het mes niet zien aankomen. Hij mag ook de voorbereidingen niet zien en mag niet gestrest zijn. Lijkt me onmogelijk in een slachthuis maar goed.

Een veel minder en in mijn ogen onwenselijke praktijk is dat men het dier op de rug draait. Een schaap dat op zijn rug wordt gedraaid raakt in paniek, het rund ook. Dit doet men om het uitbloeiden te bevorderen. Het is iets dat je in de gebieden van herkomst van de moslims niet snel zult zien.

Al met al is halalslacht niet verkeerd als het volgens de (oude) regels gebeurd en er een bevoegd persoon (NVWA) bij staat om te zorgen dat de 40 secondegrens niet wordt overschreden. Maar ja, de NVWA is al overbelast. En dat het draaien van het beest wordt afgeschaft.

Helaas echter is dat zelden van toepassing en dat geeft de activisten genoeg verbale munitie om de halalslacht af te schaffen. Jammer maar de moslim gemeenschap heeft altijd al moeite gehad met het inpassen van westerse waarden in hun cultuur. Dat heeft al tot een verbod in België geleid en zal ongetwijfeld ook in Nederland vroeger of later het geval zijn. En dat heeft men dan meer dan een beetje aan zichzelf te danken.

Geen opmerkingen: