dinsdag 18 februari 2020

De Godwin

De Godwin zegt feitelijk dat hoe langer een discussie duurt hoe groter de kans is dat iemand een vergelijking met de nazi’s maakt. Op usent heeft men daaraan toegevoegd dat je automatisch de discussie verliest als je dat vergelijk trekt. Ik begrijp niet goed hoe je een discussie kunt verliezen maar goed, het zij die dwaallichten vergeven. Ondertussen is die usenet definitie blijven hangen op internet en min of meer algemeen aanvaard.

Nu moet ik zeggen dat sommige mensen wel erg snel die conclusie trekken. Vooral dieractivisten zijn er nogal snel mee om boeren, hun favoriete kop van Jut, er mee te vergelijken. Maar wat is er op tegen, vermits het relevant is?

Ik zie op herdenkingen altijd die ouwe zakken staan met hun paraplu's en regenjas staan te snotteren en Nie Wieder Krieg te roepen. Leuk maar we hebben sinds de nazitijd al de nodige conflicten gehad met Korea en Vietnam als hoogtepunt. En recentelijk nog de Golf oorlogen. Dus dat is me dan niet echt duidelijk waarom ze die kreten nog steeds bezigen. Daarnaast denk ik dat als je dat dan zo graag wilt, je eerst eens moet weten hoe en waarom die Tweede Wereldoorlog dan heeft kunnen ontstaan.

En allemaal kunnen ze me precies vertellen wat er allemaal gebeurt is in die oorlog en hoe gruwelijk het wel niet was. Maar hoe die Duitsers zo dom waren om achter die nazikliek aan te lopen kan niemand je vertellen. Klotesmoes in een tijd van informatie overvloed maar je moet het wel willen zien. En daar zit hem de pijn, als je niet eens ernaar kunt verwijzen zonder dat je met de Godwin om de oren wordt geslagen.

Hoe wil je een oorlog voorkomen al je niet eens weet hoe de vorige is ontstaan? Als je het Hitler principe al niet eens begrijpt. Of wilt begrijpen. Alles afdoen met de Godwin is je kop in het zand steken. Want er zijn wel degelijk parallellen te trekken. Zo heb ik de Luxemburger Junckers al meermalen betrapt op uitspraken die een kopie waren van de uitspraken van Goebbels. Letterlijk vertaalbaar! En hijs is de enigste niet.

Wat niet wil zeggen dat vent nu meteen een nazi is. Maar iemand zou hem er eens mee moeten confronteren. Weinig kans met de huidige journalistiek. Die zijn doodsbang voor de Godwin. En van die politieke correctheid moeten we toch echt eens af. De dood aan de Godwin en leve de vrijheid van meningsuiting.

Geen opmerkingen: