dinsdag 18 februari 2020

Het Hitler principe

Veel mensen vragen zich wel eens af hoe iemand zo volledig van het padje af kan geraken als Adolf Hitler. Nou, zo moeilijk is dat niet. Als je 20 miljoen mensen hebt die je op je schouder staan te timmeren en je vertellen wat een goeie vent je bent, dan ga je dat zelf ook geloven. Wat die Oostenrijkse sukkel echter niet kon was snappen dat het niet allemaal gemeend was. En met deutsche gründlichkeit heeft hij het tot een cult verheven. Tjezus, moet er niet aan denken dat we in Nederland allemaal Heil Rutte gaan lopen roepen. Waanzin!

Toch hebben we hier ook onze ‘heiligen’. Nu zijn Hollanders goddank te nuchter om met geheven arm te staan schreeuwen maar de adoratie is er vaak wel. En die neemt soms bizarre vormen aan. Het gekwijl en geslijm op Twitter is soms stuitend. De  nationale blonde dorpsgek Wilders heeft z’n eigen fanatieke aanhang. Wat hij ook zegt, alles gaat er in als zoete koek. Hetzelfde gaat op voor de sektarische dierenpartij. En wee uw gebeente als u er niet mee eens bent! Dan bent u gek, een moordenaar, een notoire dierenmishandelaar en wat ze maar kunnen verzinnen daar.

Het enigste wat ik mis bij deze fanatieke aanhangers is inderdaad zo iets als die opgeheven arm. En aangezien dit soort politici omringt wordt door dit soort kritiekloze mekkeraars, kan ik me voorstellen dat ze met heilig vuur hun standpunten verdedigen. Zo als ex-coryfee Thieme vaak zei: Het volk wil….. En dat terwijl ze slechts een paar procent van het electoraal vertegenwoordigde. En ook als de PVV de grootste partij wordt, is het het nog altijd een minderheid.

En dan hebben we het nog niet gehad over soms extreme christelijke splinters en de issue partijen. Die doen geregeld uitspraken die je tenen doen krullen. En anders hebben Thierry Baudet nog, die wil ook nog eens een poedel schieten. Het zijn bijna allemaal partijen met een fanatieke aanhang die hun gelijk halen uit de uitspraken van hun politieke leiders. En daarmee doof worden voor elk ander geluid. En rechtvaardiging vinden voor hun  eigen vaak extreme daden.

Nu wil ik niet tegen de Godwin schoppen maar we weten allemaal waar dit toe kan leiden. Daar acht ik genoemde politici niet toe in staat maar hun aanhang wel. Waar ik de politici wel toe in staat acht is het laten gebeuren. Iets waar met name Marianne Thieme van de dierenpartij goed in was. Haar uitspraken gingen vaak langs het randje en haar acties idem. En de activistische achterban had vaak aan een half woord genoeg.

Binnen een gepolariseerde samenleving is één vonkje genoeg om de zaak te laten ploffen. Zeker als de oppositie een kritische massa bereikt. Met vier miljoen mensen op of rond de armoedegrens, kom je aardig in de buurt. En als je dan maar een politicus hebt die je lang genoeg op zijn schouder getimmerd hebt, kan er van alles gebeuren. En dan zit ik niemand te demoniseren maar enkel het mechanisme te beschrijven.

En wie het allemaal niet wil geloven. Ga eens op Twitter of Facebook kijken wat die achterban er allemaal uitbraakt. Het zijn wel de mensen waarmee u dagelijks in real life mee te maken hebt. Meestal blijft men wel beschaafd maar die beschaving is wel een heel dun laagje. Iets wat je op de voetbalvelden heel snel duidelijk wordt.

Politiek is een gevaarlijk drugsoort voor veel mensen en ik heb nog geen van die plucheplakkers kunnen betrappen op enige vormen van relativering. Ze zitten allemaal vast in hun eigen tunnels met bijbehorende visie. Gesteund door een kritiekloze achterban. En dat je geen meerderheid hoeft te hebben om aan de macht te geraken, heeft Ome Adolf destijds wel bewezen....

Geen opmerkingen: