maandag 10 februari 2020

De illusie

Duurzaamheid, het speelgoed van de Tesla elite. De elektrische auto moet er komen volens de CEO van VW, ondanks dat er betere technologie voorhanden is. Ook al rijdt het ding effectief op kolen en biomassa (hout). De illusie van een duurzame wereld.


Ik ben duurzaam, ik loop al meer dan 60 jaar mee. Nee Opa, zo bedoelen we dat niet. Het maakt niet uit hoe lang iets mee gaat, als je het maar duurzaam kunt produceren en afbreken. Wel, mij afbreken is niet zo moeilijk. Maar met al jouw duurzame goederen zal dat toch een stuk moeilijker gaan. Nee hoor, alles is recyclebaar. Klopt maar wordt alles ook gerecycled?

Hoe komen we aan die plastic soep als als die rotzooi makkelijk te recyclen is?  Waarom hebben we dan vuilverbrandingsinstallaties en bouwen we bergen met afval. Om te kunnen skiën?  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het staat wel leuk op de verpakking dat het te recyclen is maar zolang de fabrikant dat niet zelf hoeft te doen, gebeurt dat dus niet.

En zo valt men voor de het duurzaamheids denken. Zo gebruikt 51% van de Belgen groene stroom. Maar België produceert nog maar 9% groene stroom. Als je enkel het eerste leest, mocht je gaan denken dat België een duurzaam landje is. En zo worden met allerlei kreten de waarheid verdoezeld. We zullen en moeten duurzaam doen. Zoals de CEO van Volkswagen opmerkte; de Europese regeringen willen gewoon de elektrische auto. Met duurzaam heeft dat niets te maken.

Niet enkel VW had eindelijk de technologie in huis om een diesel te maken die zo schoon was dat het zelfs met de elektrische auto kon concurreren. Het mocht niet zo zijn, de kolengestookte e-car is het nieuwe troetelkindje van de politiek. Want met max. sclechts 20% groene stroom wereldwijd ga je mij niet wijsmaken dat je een half miljoen e-cars en 6 miljoen huishoudens van groene stroom kunt voorzien. En België komt nu al stroom te kort, Zo veel dat ze overwegen om in bepaalde tijden van het jaar, dagdelen bepaalde regio's willen afsluiten.

De Belgen hebben wel meer van dat soort malle ideetjes. Waar ze in Nederland subsidie geven om van het gas te gaan, geven ze in België subsidie als Ge over wilt stappen op gas. Logisch want al die mazoutstoven stammen nog uit de vorige eeuw en stinken de pan uit. De Hollanders willen weer het beste jong van klas zijn en gaan volledig op de elektrieke tour. Die gaan zonder Tom-tom de weg op het toilet niet eens vinden. Stel je voor dat daar iemand de hoofdschakelaar omdraait……

Dan geraken ze nergens meer want niets werkt meer. Geen verwarming, je kunt niet op werk geraken, je kunt niet meer communiceren, geen internet, geen deur die nog wil openen en het ergste, het koffiezetapparaat doet niets meer. Amai!
De afhankelijkheid van dat ene stroompje is zo groot dat elke grote storing het land volledig in noodtoestand kan brengen.

En het is allemaal ook nog eens peperduur. En daarmee is het dus gewoon speelgoed van de Tesla elite. De steeds groter worden onderklasse kan dat allemaal nooit betalen. Die blijven aangewezen op de 2e hands spullen in energie klasse D+. De armoedekloof gaat groeien.

De winst van al dat duurzaamheidsgedoe? Die is er niet. Nederland heeft berekend dat het allemaal zelfs een stukje erger is geworden. Met cijfers zijn ze goed, die Hollanders. Als je wilt kun je overal op internet wel cijfers vinden mocht je een hosanna verhaal willen schrijven over duurzaam. En overal vallen 101 gaten in te schieten. Dan lees je “bij efficiënt gebruik” en uitgaande van ideale omstandigheden enz. En zo rekenen ze allemaal de duurzaamheid rijk.

Ondertussen gaan we duurzaam doen en moet het huis weer eens verbouwd worden want men is er op uitgekeken en die keuken is zooooo jaren 10! Alles wordt online besteld en dat wordt keurig door allerlei loonslaven ingepakt en bezorgd. In een diesel uiteraard. Nergens is de uitbuiting beter zichtbaar dan in die branche. Maar ook daarvoor worden de ogen gesloten ondanks al die undercover operatie van journalisten die deze misstanden bloot leggen. We moeten duurzaam doen en een ieder die kritisch is, wordt de mond gesnoerd en genegeerd.

Men doet maar. Duurzaam is een dure illusie, in het leven geroepen om de economie een boost te geven . Het is speelgoed van een heel beperkte Tesla elite die met allerlei wenswetenschap probeer haar gelijk te bewijzen. En anders halen ze wel weer ergens een 16 jarige autistisch kind weg om de ‘waarheid’ te verkondigen.

Zo, heb ik toch gezegd. Brand maar lekker af en kijk eens wat ik er om geef. Met al mijn kwalen heb ik toch niet meer zo lang dus eigenlijk zal het mij niet boeien, het is mijn toekomst niet meer. Ik leun lekker achterover en ga kijken hoe de zaken de soep in draaien.

Meer duurzaamheid en overheidsblunders lees je op: Blunders

Geen opmerkingen: