zondag 16 februari 2020

Alles verboten

Het zou niet verkeerd zijn als men bij de grenzen een bordje neer zou zetten met :”Welkom in Nederland – Alles Verboden” We hebben hier meer wetten dan mensen en er is geen grassprietje dat de verkeerde kant op durft te groeien. Met een overheid die uit is op een gecontroleerde samenleving. Big Brother has arrived! Met miljoenen camera’s, het nieuwe 5G netwerk en een volk van verklikkers mag dat geen probleem zijn.

Hardst schreeuwende minderheden die de meerderheid in hun greep houden met vormen van onbehoorlijk actie voeren. In sommige gevallen gewoon een vorm van chantage plegen. Dat mag dan weer wel allemaal. Dan verdwijnen oude culturele waarden op basis van onzuivere discussies en argumenten. Niet te spreken over een kleine groep dieractivisten die zich werkelijk gedragen als ware Jehova’s en zich hebben voorgenomen de wereld te bekeren tot hun visie.

Ze verkondigen een ‘ongemakkelijke waarheid’, hun waarheid dus. De uwe en de mijne daarmee tot irrelevant verklarend. M.a.w. gewoon hun mening doorduwen als zijnde enigst mogelijke waarheid. Die ook nog eens kritiekloos wordt geloofd door de massa onwetende kortzichtige mensen. Het doet denken aan de kudde mentaliteit van een schaap.

Elk exces wordt aangegrepen om als verantwoording te dienen voor een generieke maatregel. Eén zieke kip staat dan symbool voor een hele branche die het verder gewoon goed doet maar nu als kop van Jut mag dienen. Eén foute jager en meteen moet de hele jacht verboden worden. Het is het zelfde als één foute bestuurder en dan meteen het autorijden willen verbieden.

De roep om regelgeving is echt belachelijk. Men beseft niet dat het vaak behoorlijk kostenverhogend werkt maar ook nog eens het werken nagenoeg onmogelijk maakt. Een droeve grap onder de boeren is de vraag waarom jagers allemaal met busjes rijden. Dat is om de berg papierwerk mee te nemen die men nodig is om een schadelijk dier af te schieten. Veel boeren nemen derhalve hun eigen maatregelen. Vooral ook nog eens omdat de ‘gecertificeerde’ ongediertebestrijders door diezelfde certificatie voor zichzelf een monopolie hebben verworven waarbinnen ze torenhoge rekeningen kunnen schrijven.

En ze zijn de enigste niet. Er zijn legio voorbeelden te noemen, van verwarmingsketels tot kippenhouders waar bij laatstgenoemde een bizarre vorm van betutteling kennen. Om kippen te mogen verkopen moet je eerst een cursus hebben gevolgde met enkel honderden uren stage. Ik ken een professor die in een klas terecht kwam waar hij ‘les’ kreeg van zijn eigen (oud)leerlingen. Veel idioter kun je het niet verzinnen, alhoewel…..

Een overbelaste NVWA die in hoogste nood gesjeesde dierenartsen in opleiding contacteert om dierhouders te controleren die meer weten over hun dieren dan zij ooit zullen leren. Als ze het al controleren want de overheid maakt wetten in zulk een tempo dat het niet bij te benen is. Wetten maken is 1 ding maar handhaven een tweede. Dat geldt voor het NVWA maar ook voor clubs als het CBR waar het al net zo’n puinhoop is. En dat is vaak niet de schuld van de instanties zelf maar domweg van een overheid die het contact met de werkelijkheid al lang kwijt is.

Het fraaiste is een overbelast politie apparaat dat keuzes moet maken welke vorm van criminaliteit men aan wil pakken. En dan maar hopen dat er niet weer een gekke minister langskomt die zijn eigen politieke agenda eventjes komt doordrukken over de rug van oom agent. Dat leidt dan weer tot uitwassen in bepaalde branches van het criminele handwerk en dat leidt op zijn beurt weer tot de roep om meer regels.

De geschiedenis leert ons dat repressie no g nooit heeft gewerkt en het probleem vaak enkel groter maakt. Zo is de een groot deel van de handel in dieren weer ondergedoken in oncontroleerbare zwarte handelsplaatsen. Viert de handel in drugs hoogtij zodanig dat Nederland in het buitenland als narcostaat wordt aangemerkt. En is er een onderklasse ontstaan die buiten de gecertificeerde bedrijven om probeert toch de verlangde diensten en producten te verkrijgen. Een zwarte markt die de overheid elk jaar miljarden kost.

Het is een systeem dat eindig is, het wachten is op de knal. Niet van het vuurwerk want dat is inmiddels ook verboden. Maar ooit steekt iemand een lont in een kruitvat. Voor een revolutie zijn de Hollanders te netjes en ontbreekt het lef. Maar voor een extreme vorm van burgerlijke ongehoorzaam zal het toereikend zijn. En met een aantal onwerkelijke doelen inzake duurzaamheid, ligt een economische en maatschappelijke crash voorhanden.

Geen opmerkingen: