maandag 17 februari 2020

De wensnatuur

De wensnatuur, veel kjjkgroen, een paar Bambi's en je hebt het ideale uitgananspark voor de 'recreant' geschapen. De stadsmens die op veilige afstand en gebaande paden door de 'natuur' wil fietsen.

Er is in Nederland nauwelijks een stukje grond te vinden dat niet al eens op de schop is geweest. Natuur noemt men dat dan, parkbeheer noem ik het. Met Oostvaardersplassen als beste voorbeeld. Gewoon een omheind dierenparkje waar als je niets doet, duidelijk wordt waarom je beheer moet voeren. Elke boer die dit zo flikken worden in vieren gedeeld, opgehangen en tegen de muur gezet.

In grote delen van Nederland wordt beheer met het geweer gevoerd. Reuze effectief en de meeste WBE’s en jagers weten wat ze doen. Generaties lange ervaring en een grote liefde voor de natuur en alles wat er in leeft. Al denken sommige mensen daar anders over. Zij zorgen ervoor dat zaak niet zo uit de klauwen loopt zoals in de Oostvaardersplassen.
En dan is er nog een soort van 'beheer' dat exotische bomen en planten moet weren. Anders overwoekert het de inheemse vegetatie. Dat je die woekeraars weghaalt, kan ik begrijpen maar als de natuur vindt dat bepaalde soorten hier kunnen overleven, dan zul je naar die 'natuur' moeten luisteren. Want met de klimaatverandering, kom er meer soorten onze kant op. En dan kloppen de nostalgische denkbeelden niet meer.

Sommige mensen zien de ‘natuur’ als universele oplossing voor alle dierwelzijnsproblemen. Maar het lijden van dieren, het laten verhongeren is geen dierwelzijn maar het tegenovergestelde. En trots zijn omdat er geen reeĆ«n in Drenthe worden afgeschoten is je kop in het zand steken. Daar wordt de wildstand min of meer beheerd door de auto, die rijdt ca 10% van het bestand eronder. En als je even op de kaart kijkt zie je dat de dieren bij tekort aan leefruimte makkelijk even de grens over kunnen.

Maar bij de Groene Maffia en de Vegataliban is de wens wel vaker de vader der gedachte. En zoeken ze het bewijs bij de stelling door lekker selectief naar de zaken te kijken. Om vervolgens ongehinderd door enige vorm van kennis het ‘nieuws’ de wereld in te slingeren op de social media. En dan zijn er nog de ‘specialisten’ die het Natura 2000 plan proberen te verdedigen. Een vorm van potplantencultuur die men dan natuur noemt. Nou ik heb nieuws voor ze: Moeder Natuur is al meer dan 100 jaar geleden overleden. Natuur in mijn boek is Gods water over Gods akker laten lopen. Het is gewoon een nostalgische tic, te lang naar Anton Pieck tekeningen en zo gekeken.

Sommigen vinden echter een paar bloembakken in de tuin al natuur. Het trekt immers beestjes aan en dat moet dan voor natuur doorgaan. Natuur verwarren met natuurlijke processen is nog geen natuur. Maar stadsmens is snel te tevreden, In het weekend trekt men er op uit naar die 2,5 boom die men een bos noemt. Veel kijkgroen, een paar Bambi’s en tegenwoordig is ook de boze wolf terug. Het wachten is op het eerste roodkapje dan is ook dat sprookje snel aan zijn einde. En dat is geen kwestie van of, enkel van wanneer. Een gemankeerde wolf grijpt namelijk alles wat niet te snel beweegt. Een gezonde wolf houdt zich wel bij de shoarmarollen in de weides. Dat is dan ook natuur. Ja, de natuur van de opportunistische wolf. Die pakt alles wat hem voor de bek langskomt.

En een wolf duldt geen concurrentie dus de inheemse soorten als de vos moeten op hun tellen gaan passen met de wolf in de buurt. Inheemse betekent ook dat er geen ‘exotische’ dieren mogen rond lopen. Zo is de wasbeer terecht ongewenst maar de fazant niet. Moeilijk te rijmen maar men gaat uit van het principe dat alles wat er na 1950 rondliep als inheems moet worden beschouwd. Wat de wolf hier dan doet?  Hetzelfde geldt een beetje voor de otter maar de laatste waarneming was van 1952 dus die zit nog net binnen de marge.

Het ‘herintroduceren’ van de otter heeft kapitalen gekost. Elke otter die in Nederland rondzwemt kost meer dan de gemiddelde auto. En je hebt er weinig aan want net als de wolf is het zeer schuw beest waar enkel natuurfanaten en natuurfotografen het geduld voor op kunnen brengen om ze te spotten. Maar dat gaat voor veel dieren op. En daarmee wordt die wensnatuur een beetje tot een linkse hobby. En als je dan ook nog eens het groen aan banden wilt leggen door bepaalde soorten te gaan rooien, ben je toch wel erg ver van het padje af. Een bos met alleen eikenbomen is de natte droom van elke processierups.

De gezamenlijke Nederlandse natuur zal niet veel groter zijn dan de achtertuin van de grootgrondbezitters in Canada en Amerika. Om het een beetje perspectief te geven. En dat is nog echte natuur want dat is nog nooit op de schop geweest en niemand die zich daar echt druk maakt om wat er leeft en wat niet. Er groeit wat er wil groeien en er leeft wat er kan leven.  Dus geen gefokte nazirunderen (Heckrunderen) of Poolse peerdjes als inheems aan willen merken. En geen knuffelkoeien van natuurbeheerders.

Nederland is gewoon een open dierentuin aan het worden. Het wachten is op de herintroductie van de wisent, de bizon, de olifant (er zijn mammoetbotten gevonden die dat rechtvaardigen) en wat weet ik nog niet wat voor gekkigheid ze nog allemaal gaan verzinnen. Als je maar lang genoeg terug gaat in die tijd zul je zien dat Nederland eerst zee was en later moerasgebied. Dus doorsteken die dijken dan maar en zet gelijk een paar haaien uit in het IJsselmeer. Leuker kunnen we het niet maken.






Geen opmerkingen: