woensdag 11 maart 2020

Het alternatief

De Nederlandse maar ook de Belgische geneeskunde zit nog al krap in haar wetenschappelijke jasje. En als je bent ‘uitbehandeld’ ga je op zoek naar alternatieven. Maat wat werkt er en wat niet?

Wel, ik kom uit dierzorg en daar hebben we er flink aan getrokken met onze alternatieve middelen. Daar komt een deel van de reden van mijn bijnaam weg. Wij gebruikten vanaf de jaren ‘70 al de eerste alternatieve middelen. Eerst homeopathie en daarna ook bloesemtherapieën e.a. zaken. Hoe je wist of het werkte? Simpel, dieren geloven niet en katholieke koeien bestaan niet. M.a.w. de dieren vraten gewoon wat we ze voorde bek zetten. Dubbel blind onderzoek had je niet nodig. Het werkte of het werkte niet.

Maar er zitten een hoop mitsen en maren aan. Van een natuurproduct als honing of Calendula (goudsbloem) moest je altijd maar afwachten hoe goed het werkte. Natuurproducten zijn namelijk niet constant zoals met gecontroleerde chemische processen waarbij de kwaliteit en verhoudingen exact kunnen worden geregeld. En overdosering kan echt wel schaden. Wij gebruikten Oregano (als thee) ter voorkoming van diarree bij jonge dieren. Maar teveel daarvan is dodelijk. En dat geldt voor een hoop kruiden!

En dan de homeopathische middelen. De meesten werkten in het begin prima. Tot de commercie in de gaten kreeg dat er een verdienmodel in zat. Tegenwoordig is 95% gewoon gebakken lucht. Er zit ofwel teveel rotzooi (toegevoegde hulpstoffen) in waardoor het onwerkzaam wordt, ofwel is het gewoon een onzinverhaal.

En dan heb je nog de afdeling kwakzalverij met zilverwater (colloïdaal zilver) voorop. Je krijgt er bijna elke regulier werkende arts er mee de boom in. Je zou er blauw van worden en het zou absoluut niet werken. Wel, pak maar eens een petrischaaltje en leg er wat bacteriën op, voeg daarna een paar druppels zilverwater en dan zie je een bijna 100% inhibitie van de bacterie, elke bacterie. Zichtbaar voor iedereen die kan zien behalve een wetenschapper. En blauw wordt je enkel van als je er liters van per dag wegwerkt.

En dat is tekenend voor de houding van de moderne wetenschap en de reguliere geneeskunde. Wat men niet kent wordt afgewezen. En uiteraard de commerciële belangen. Ik moest altijd lachen indertijd toen men de honing verketterde als kwakzalverij. Maar men had zelf wel een middel op de markt dat Mesitran heette, honingzalf dus…
Tegenwoordig wordt honing gebruikt in bijna alle brandwondencentra en bij acute traumabehandeling. Zilverwater is in Rusland nog steeds de antibiotica voor de armen en zelfs in ziekenhuizen wordt het gebruikt.

De reden van die verketterij is dat men op natuurproducten geen patent kan aanvragen en dus niets verdienen. Daar waar men gebuikt maakt van natuurlijke producten of ‘kwakzalverij’ is de werkzaamheid zo minimaal dat het geldverspillerij wordt. De reguliere artsen kunnen bijv. zilverzalf voorschrijven om wonden sneller te genezen. Jawel, dat lees u goed, het verketterde zilver. Je kunt ook colloïdaal zilverzalf gebruiken. Verbruikt aanzienlijk minder en werkt een stuk beter.

Verder zijn er nog een aantal omstreden producten als Glucosamine, een middel om de ruimtes tussen de gewrichten te smeren. Veel gebruikt bij artrose en reuma. Ik gaf het aan Klazina, een oud schaap met reumatische aandoeningen. Het werkte voor haar maar deden aardbeien ook. Het probleem met dit soort middelen is dat je niet dezelfde werking moet verwachten dan van reguliere middelen. In het algemeen is het een beetje krabbelen aan de oppervlakte. Het helpt om de klachten te verminderen maar niet altijd. Soms werkt het, soms niet.

En als je al de goede middelen hebt, moet je nog weten te doseren. En weten wat het doet. Zilverwater bijvoorbeeld dood alle bacteriën, de slechte EN de goede. Dus ook de bacteriën die je bijvoorbeeld nodig hebt voor de vertering van je voedsel. Bovendien is het snel uitgewerkt want het lichaam breekt het af. Het kom zelden ver in de darmen, tenzij je het goed weet te verdunnen. Goddank lever de leveranciers van dit goedje goede documentatie mee. En anders; Google weet alles te vinden.

En dat is ook de raad die ik iedereen mee kan geven. Vroeger moesten wij alles uit boekjes en ervaring leren, tegenwoordig hebben we Google. Waarom het wiel uitvinden als Google alle wielen weet te vinden? Van de meeste stoffen en natuurproducten is de werking bekend. En dat staat op internet. Je moet enkel een beetje de hosanna verhalen vermijden. Zilverwater als een soort haarlemmerolie dat tegen alle kwalen werkt is pertinente onzin. Ik heb zelfs al eens iemand zien beweren dat het tegen AIDS actief zou zijn. You wish!

Informatie schiften op internet is niet altijd simpel. Iedere heeft zijn eigen 'waarheid'.  Ik kijk altijd naar degene die het schrijft, het doel van de website en de schrijver en ik lees bijna nooit de website van de fabrikant. Commerciële verhalen zijn bijna altijd gelogen of op zijn minst mooier gemaakt dan de werkelijkheid en geen enkele verkoper zal u vertellen over de mindere kanten van zijn product. Na 2 of 3 neutrale websites weet je vaak wel waar je aan toe bent. Particuliere websites kunnen heel erg goed zijn maar hebben ook heel snel een te positief verhaal.

Het is een beetje uitzoeken, beetje veel soms maar het loont de moeite. Voor de rest is het een kwestie van ervaring. En zoals gezegd, wat bij de ene niet werkt kan bij de ander het probleem verhelpen. Het enigste waar je altijd voor op de hoede moet zijn, en naar moet zoeken in de informatie is overdosering. Want vergis u niet, de kracht van de natuur is groter dan die van de reguliere geneeskunde!

Geen opmerkingen: