maandag 16 maart 2020

De verleiding

Wat is het grootste exportproduct van Nederland? Ik ken honderden antwoorden maar niet eentje die het echt snapt. Het zijn hennep, pilletjes en andere geestverruimende middelen. Iedereen spreekt er schande van maar iedereen gebruikt het of profiteert ervan. De ongemakkelijke waarheid.

Sinds er bij ons een wiethok geruimd werd, zijn we door het volksgericht veroordeeld. Enkele niet door de rechtbank. Sommigen dachten dat we rijk waren en als we offertes kregen voor klussen, dan waren die torenhoog. “Je hebt toch geld zat!” Nou nee, al ons vermogen zat in onze boerderij, we hebben meer dan een ton verloren. We zijn weer terug bij af.

Gelooft geen mens maar ik wil toch gezegd hebben. Dus kreeg ik allerlei oneerbare voorstellen voor wiethandel en pillendraaierij. En ik ben een zeer nieuwsgierig mens dus ging ik overal op in. Inmiddels beschouw ik mij zelf als wiet expert. Het is ongelofelijk wat ze je vertellen als ze denken dat je in de ‘branche’ zit. En voor u rare dingen denkt, we zijn nog steeds arm. In ieder geval niet veel rijker dan de gemiddelde nederlander. En we werken nog steds.

Gebruikers zijn losers. Insiders weten wat er in die wiet zit. En die weten ook hoe destructief het is voor je hersens. Pathologen weten het ook als de hersens door hun handen laten gaan. Maar goed; “moet kunnen in de tijd” is de slogan en daar begin je niets tegen. En waarom zou je die sloebers tegen houden? Hun leven is meestal toch al prut en zo hebben ze tenminste toch nog een beetje lol. En zo praten ze hun criminele handeling goed. Want we produceren wat de mens wil en we plegen er geen halsmisdaad mee. Klopt, voor zover ze elkaar niet naar de strot vliegen.

Mensen die een wiethokje bouwen worden beschouwd als sukkels en sukkels mag je oplichten. Daar vragen ze toch om? Gen enkel wiethandelaar bij zijn volle verstand zal ooit maar in de buurt van zo’n hok komen. Daarom worden ‘de grote jongens’ ook nooit gepakt. Het zijn de financierders vaak, de bankiers van de onderwereld. Daar hebben ze verzamelaars voor, zoals ik dat noem. De inkopers van de ‘natte wiet’, de plantjes dus. Vaak keurig geknipt in ‘knipfabrieken’ waar huismoeders die een beetje willen bijverdienen de plantjes keurig netjes tot bruikbare wiettoppen verwerken. Zij bepalen de prijs en de hoogte daarvan wordt niet bepaald door vraag en aanbod bepaald.

Rondom kerst en nieuwjaar bijvoorbeeld willen ze die zooi niet. Omdat ze geen zin hebben om in die tijd voor schut te gaan. In de zomervakanties idem dito. En soms hebben ze even genoeg of geld te veel of te weinig. En dan zie je als kweker maar waar je met je zooi naar toe gaat. En dan ben je als kweker blij dat je 200 euro per kilo voor je plantjes krijgt. Terwijl je normaal rond de duizend zit. En niet die tienduizenden die Justitie het volk altijd voor rekent.

Het kennen van die inkopers is het ware goud. Die informatie zullen ze nooit bij de kweker brengen. En de rest ook niet. Het enigste wat ze willen is ruimte waar ze de rotzooi neer kunnen zetten zodat de kweker voor schut gaat als het mis gaat. Ze geven de kweker een rekensommetje en die trapt er wel in want die zit in de geldzorgen. De eerste keer dat er geoogst wordt moet de investering terug betaald worden. Die bestaat uit de bouwmaterialen en de inventaris. Bedragen die zo’n beetje verdubbeld zijn want daar zit de eerste winst. En die kweker heeft de balen verstand van wat een lamp, een trafo of een regelaar kost.

Daarna mag de kweker de oogst afstaan en wordt het afgeleverd bij de inkoper(s). En dan komt men terug met geld gebaseerd op het aantal kilo’s x de kiloprijs. En dan moet je maar geloven dat die kiloprijs klopt. Hoe dan ook, je wordt genaaid waar je bijstaat. Maar voor een bijstandsmoeder is 10.000 euro een hoop geld en die sputtert niet. Soms echter wordt er ook gewoon tegenprestaties geleverd. Wil jij een garage aan je huis? Dan wordt die box aan je huis gebouwd en daar staan dan een paar maanden plantjes in te groeien. Na 2 of 3 rondes vind men het welletjes en ruimt de zaak netjes op en dan kan jouw bolide er in geparkeerd worden.

Maar ook mensen met hypotheek schulden kunnen zo uit de zorgen raken. Die vriendelijke bankmedewerker die hoofdschuddend jouw financiën heeft bekeken, schuift een briefje over tafel met een telefoonnummer. “bel dat maar eens, misschien is het een oplossing voor jullie” en daar kun je het daarmee doen. Dan komt er een vriendelijke man en die legt alles uit. Die bekijkt de woning, wijst een paar kamers aan die geschikt zijn en binnen een half jaar is de schuld bij de bank foetsj.

Sommige mensen lukt het, anderen niet. Veel mensen kunnen de angst om gepakt te worden niet aan en verraden zichzelf of ruimen zelf de boel op. Verstandig. Anderen kletsen te veel. De politie is nauwelijks in staat zelf hokken op te sporen. Niet omdat ze dat niet kunnen maar omdat ze de tijd er niet voor hebben. Maar als ze drie of meer meldingen hebben, zijn ze verplicht te gaan kijken. En dan wordt je geruimd. En geloof mij, dat is het ergste niet.

Je raakt het risico je huis te verliezen, je baan, je uitkering waar ze je ook maar mee kunnen pakken. In de praktijk betekent dat je meteen dakloos bent en op straat staat. En als je pech hebt, verlies je de kinderen ook nog. Hoe erg je ook in de shit zat, het wordt nog tien keer erger. Alle mooie praatjes ten spijt. Ik zeg niet dat het gebeurt maar als je tegen de verkeerde ambtenaren of rechters oploopt is het een reëel scenario. Jouw wietcontacten die jouw zo goed wilden ‘helpen’ zie je nooit meer. En hun adres hebben ze je nooit gegeven. En de maatschappij, je vrienden, iedereen staat klaar met het eigen schuld dikke bult principe.

Als je van nachtmerries houdt is het een goed idee en anders is het gewoon het slechtste idee wat je ook kunt bedenken. Je krijgt te maken met nietsontziende criminelen die ondanks de mooie verhalen geen sous geven voor jouw welzijn. Het zijn geen types die een koe niet melken al proberen ze dat wel, het zijn slachters en jij bent het slachtvee. Het zijn kruideniers die overal hun stukje af schaven en je aldus voor duizenden euro's afzetten. En eerlijk gezegd, het zijn de snuggersten niet. Meer apen die een kunstje geleed hebben.

En dan hebben we het nog niet gehad over de buitenlandse bendes, de vietnamezen en de Marokkanen. Ze zijn in staat een wiethok te laten rippen en dan de kwekers het op de schuld te geven. Die mogen dan de verliezen dokken. Zo niet dan komt het mes op tafel, letterlijk. En als je kinderen hebt vormen die een prima onderpand. Aan het eind van de rit ben je gewoon een slaaf geworden want ze verzinnen steeds nieuw trucs. Vooral als je kinderen hebt is het voor de gezondheid daarvan van levensbelang daar dus nooit aan te beginnen.

Maar dit land kent genoeg sukkels en we exporteren tonnen naar het buitenland. Ondanks de spaanse invoer van ook nog eens tonnen. Nederland staat internationaal bekend als narcostaat, ergo, volgens een handelaar draait onze economie erop. Want een groot deel van het kleingeld wordt gewoon in de supermarkt en de bouwmarkt uitgegeven. Van het groot geld worden villa’s in Spanje gekocht. En ik heb gehoord dat van eenmaal succesvol pillen draaien, ze een villa kunnen kopen.

Het hele verdienmodel is zeer lucratief voor de deelnemers en de risico’s zijn gering. Ondanks het feit dat mensen worden afgezet en dat ook weten, blijft er genoeg over om riant te leven. Justitie loopt kilometers achter de feiten aan en is zo dom om klokkenluiders en kwekers nog harder te bedriegen dan de handelaren. Afspraken over protectie of mindering van straftijd worden niet nageleefd dus niemand die nog praten wil. Hun spreekwoordelijk gepreek en moralistisch gezever doet de rest wel. En voor de rechtbank gaat het niet om bewijs maar om wat de rechter geloofd. En die is opgedragen alles te geloven wat het OM zegt.

En zo af en toe komt er dan een Minister voorbij die even wil scoren op dit dossier. Dan hoeft de politie enkel maar even een lijstje af te werken dat ze in de bureaulade hebben liggen en pakt en ruimt er weer een paar op. Als de kwekerij prutswerk is heet al gauw een gevaar voor de omgeving te zijn en krijg je extra straf. Als het professioneel is aangelegd krijg je extra straf vanwege het vermoeden van criminele organisatie. Hoe dan ook, degene onderaan de foodchain betaalt de rekening.

Het is dweilen met de kraan open want sommige worden geruimd en draaien de dag erna al weer. De hele branche is redelijk goed georganiseerd wat het OM ook elke keer beweerd. Nu Justitie zelf nog….

Geen opmerkingen: