vrijdag 6 maart 2020

Ganzen!


Van bovenaf gezien moet Nederland er uit zien als één grote vreetschuur voor ganzen. In Nederland is dan ook sprake van ganzenoverlast. We hebben er jaarlijks een paar honderd duizend teveel die hier komen foerageren en soms ook voortplanten. In omringende landen is het probleem minder en dus is de vraag gerechtigd waarom Nederland dan wel? De oorzaken zijn tweeledig. Ten eerste hebben we grote aaneengesloten percelen van mono cultuur grasland, het ideale voer voor ganzen. De ganzen hoeven er hier dus niet om te zoeken. Ten tweede is de gans hier minder tot niet bejaagd en dat laat ongeremde groei toe.

Sinds allerlei organisaties zich met de jacht op ganzen zijn gaan bemoeien is het probleem alleen maar gegroeid. Een aanvankelijk landelijk akkoord werd verlaten en afschot is nu per provincie anders geregeld. En soms ook per ganzensoort verschillend. Beetje Heers en Verdeel politiek zo lijk het. Afschot van grote populaties ganzen kan op een hoop weerstand van de bevolking rekenen. De argumenten zijn veelal van emotionele aard maar dat mag de pret niet drukken. De jagers halen een beetje de schouders op, hebben zo hun mening en laten het daarbij. Jagers zijn per definitie vrij volgzaam en hebben een jachtakte te verliezen. De boeren betalen de rekening want de schade aan gewas verliezen zijn soms aanzienlijk.

Gewas schade kan worden geclaimd bij faunabeheer maar dat is een lange en bureaucratische weg en ook daar begint men al met restricties op de vergoedingen. Afgezien van het extra werk dat het met zich mee brengt en het feit dat je dus afhankelijk bent van een kwaliteit hooi waar je zelf geen controle over hebt. Kortom; een hoop werk waar een boer niet op zit te wachten. Of zo als een boer ooit vertelde: "als ik ganzenhoeder had willen worden, had ik wel ganzen aangeschaft".

Ganzenoverlast is een probleem dat verder gaat dan een boerenprobleem en zo als we in de eerste alinea al vast hebben gesteld, voornamelijk een Nederlands probleem. De reden daarvoor is simpel; ganzen worden in Nederland meer met rust gelaten dan waar dan ook. En een gans blijft daar, of komt terug naar die plek waar hij de meest ideale omstandigheden kent.

Net als bij de wolf en de schapen is het probleem simpel op te lossen. Herdershonden van het type dat in Turkije en Syrië wordt gebruikt om kuddes te beschermen. Maar ook dan zullen de activisten op de achterste benen gaan staan.


Geen opmerkingen: