vrijdag 13 maart 2020

De griep

Ach, het is maar een griepje. Honderd jaar geleden dachten ze er ook zo over. Dat leverde ergens tussen de 20 en 100 miljoen doden op. Recentelijk stierven er in 2018 nog 1200 mensen aan de griep. Nu hebben we corona en die doet zijn best een nieuw record te vestigen.

Als de vogelgriep opduikt, worden er meteen honderd duizenden kippen de ovens ingejaagd. Als er een onbekend virus opduikt als corona, is de mening ook bij degenen die beter zouden moeten weten, dat het allemaal wel meevalt. En ja, dan heeft ieder virus een kans. Naïviteit is de beste hulp die het kan krijgen en het sluiten van ziekenhuizen en bezuinigen op de zorg helpt ook enorm. In Nederland krijgt het virus dus alle hulp die het nodig is.

Als ouwe zak met meer kwalen dan een hond vlooien, ben ik dus altijd op de hoede. Want ook een griepje is voor mij al nefast. En aangezien er stemmen op gaan om de oudjes maar niet meer te helpen als het te gek wordt, moet ik dus op mijn tellen passen. Dus isoleer je jezelf een beetje van de mensheid. Het heeft als voordeel dat je wat meer tijd hebt om te schrijven. Bij deze dus.

De vraag is in hoeverre de nuchtere kalveren (lees naïevelingen) gelijk hebben als ze zeggen dat het maar een griepje is. Wel, een beetje gelijk hebben ze wel. De mens heeft twee afweersystemen. Het primaire systeem reageert onmiddellijk als het iets tegenkomt wat het niet aanstaat maar is niet altijd even effectief. Het secundaire systeem is een stuk trager maar reageert veel effectiever en is in staat te onthouden wat het lichaam zo ziek heeft gemaakt. Komt het virus terug, dan reageert het sneller.

Bij kinderen is die ‘database’ van ziekmakers nog niet aanwezig en dus is het primaire systeem daar beter ontwikkeld. Reden waarom het voor kinderen vaak maar een griepje is. In zover hebben de kalveren gelijk. Maar niet elk virus wordt door de systemen meteen herkent en dan heeft ook het kind een probleem zoals met de spaanse griep.

Hoe voorkom je nu dat je een griep oploopt? Daar zijn een hoop meningen over maar ik houd me aan de wijsheid van mijn Oma, “smerige varkens worden niet ziek”. Dus niks potten met vitamine C leeg vreten want daar kom je alleen maar van aan de diarree. Het lichaam kan al die extra supplementen niet aan en werkt het er subiet weer uit. Het is een lifestyle. Ik heb er al eens over geschreven, letterlijk over smerige varkens. Het artikel is ook op mensen van toepassing.

De klinisch levende stadsmens lijdt aan bacteriële angstsyndromen en poetst zich een ongeluk met allerlei antisceptica. Gewone zeep doet het ook. Het beste is ouderwetse groene zeep. Alle zeep komt namelijk van dezelfde producten, jawel daar issie weer: het varkens(vet). Alles anders dan de ouderwetse blokken Sunlight zijn commerciële afleidingen al dan niet met een sloot parfum erdoor. En wat ze er zo al niet meer door knoeien.

Maar al dat gepoets zorgt ervoor dat geen bacterie kan overleven. En dus hoeven onze afweersystemen niets te doen en worden zo lui als een varken. En dan hebben we nog het fenomeen dat tegenwoordig iedereen wel iets schijnt te mankeren. Van gluten allergie tot lactose intolerantie. Het lijkt wel of er hele generaties bezig zijn te degenereren. Verzwakte mensen zijn een prima doelwit voor virus of bacterie.

Tel bij dit alles dat we met een heleboel mensen op een kleine oppervlakte leven, dan hoeft het virus niet ver te reizen om een volgend slachtoffer te vinden. Vergelijk het maar met een stal vol kippen, vogelgriep heeft er een makkie aan. En de volgende stal is ook al niet ver. Het voordeel van die kippen dat ze niet mogen reizen, mensen wel. Dus kan het virus ook reizen. Iets dat bij beleidsmakers maar niet schijnt door te dringen.

Met de corona epidemie zijn er draconische maatregelen genomen. Als we we dat bij elke griep moeten gaan doen, dan staat de economie dus elk jaar stil. En maken de supermarkten een topomzet door het absurde hamstergedrag. Zelfs in Italië, een land dat volledig op slot ging, bleven de supermarkten open. Het is de angst die regeert.

Beetje verstand, iets minder panisch reageren en een andere leefstijl zou al helpen. We hoeven geen smerige varkens te worden maar van die klinische leefstijl moeten we toch echt vanaf. Sommige huizen lijken meer op laboratoria dan op een plek waar mensen leven. En in menig keukenkastje staat meer gif dan een boer in zijn gifkast heeft staan. En die doet er een paar hectare mee.

Griep is nooit zomaar een griepje. Alles hangt af van het soort virus, hoe agressie het is en hoe het zich verspreidt. Vogelgriep verspreidt zich via de lucht en je kunt moeilijk de wind verbieden te waaien. Corona virussen via contact maar kan ook een half uur in de lucht hangen en zich binnen een cirkel van 5 meter verplaatsen. Maar om nu elk jaar zoveel kippen te vermoorden en een heel land op slot te zetten….

Tijd voor een andere aanpak.




Geen opmerkingen: