woensdag 25 maart 2020

Boeren bashen

We worden allemaal ziek en de boeren zijn de schuld. Zoals gewoonlijk. Als de mussen van het dak vallen zijn ze nog schuld want ze zijn de favoriete kop van Jut voor elke dierenactivist.

Maar hoe zit dat nu werkelijk? Kun je de commerciële dierhouderij verantwoordelijk maken voor de epidemieën en pandemieën in de wereld? Nee, natuurlijk niet! De meeste virussen komen uit China en van de dierhouderij daar draait je de maag bij om. En de manier van vleesverwerking is een gruwel. Honden die levend gekookt worden om maar eens een voorbeeld te noemen. In keukens die er slechter uit zien dan mijn rommelschuur.

Vooropgesteld, boeren zijn niet mijn favorieten. Ik heb respect voor hun arbeidsethos maar hun (tunnel)visie’s kan ik vaak niet delen. Maar om ze de schuld te geven van zo iets als een corona epidemie gaat met te ver. Waar hebben die dierengekkies het dan over? Welnu, men is bang dat ziektes van dieren naar mensen kunnen overslaan. En boeren hebben veel dieren, dus ligt de conclusie voor de hand, zo stelt men. En de wilde dieren zijn weliswaar vaak de dragers maar die worden er niet ziek van maar brengen de ziektes wel over.

Tot zover juist en het is tevens juist dat sommige ziektes overdraagbaar zijn of kunnen zijn naar de mens. De vogelpest bijvoorbeeld had kunnen muteren en dan de mens ziek maken. Ja, en de lucht had ook naar benden kunnen vallen. Zelfde risico. Zo af en toe doet het dat en dat noemen we dan mist. De meeste dierziekten zijn echter niet overdraagbaar naar de mens en goed behandelbaar. Dat doen we echter niet, we ruimen elk dier op dat in de buurt is. Om te voorkomen dat het de mens ziek maakt. Zoals met de Q koorts.

Isoleren en behandelen is geen optie volgens de ‘deskundigen’. Dat is het dus wel maar het is maar net naar welke deskundigen je wilt luisteren. Ruimen is de veiligste optie, punt. Om te beginnen wil ik graag Ab Osterhaus citeren die al zijn hele leven hetzelfde zegt: De mens zal moeten leren leven met het feit dat virussen er altijd zullen zijn, muteren en dat er dus mensen ziek gaan worden. Maar i.p.v. naar deze hoog gekwalificeerde viroloog te luisteren, heeft men geluisterd naar iemand als Jaap van Dissel die constant achter de feiten aanliep. Kan ook niet anders want de man is voornamelijk bacterioloog en dan pas viroloog en totaal niet capabel om epidemieën te handelen.

Zijn theorie m.b.t. tothet controleren van een epidemie zijn gevaarlijk, of het nu lukt of niet. Wij deden het met kippen. De ziekte Coryza was epidemisch en stond op het lijstje van ‘ruimen indien noodzakelijk’. Particulieren echter waren niet meldingsplichtig. Gevolg dat onder bijna alle kippenhouders de ziekte aanwezig is. Maar omdat dieren drager kunnen zijn en niet lijder, duikt het onder. Wij met onze grote populatie van bijna 1.000 kippen melden het ook niet. We deden hetzelfde als van Disslel nu doet met mensen, we behandelden en zetten de dieren weer terug. Gevolg, andere dieren werden ofwel ziek of wel resistent. Dragers dus en geen lijders. Kreeg je nieuwe kippen dan werd 50% daarvan ziek. Een soortgelijk resultaat verwacht ik ook in de corona epidemie.

Hetzelfde was mogelijk met vogelpest en andere dierziektes. Je isoleert, je behandelt en je laat het weer gaan. Soms krijg je herbesmetting, soms niet. Hoe dan ook, je behandelt, punt. Uiteindelijk win je altijd. Ondanks de soms intensieve behandelingen werden WIJ nooit ziek. Dat heeft wee redenen; wij hebben een betere weerstand en wij nemen voorzorgsmaatregelen. We weten wat we doen en dat weten de boeren ook verdomd goed. Het is echter de particulier zelf die het probleem is al zien ze dat anders. In de tijd dat wij melkschapen hielden brak de Q-koorts uit. Dus plaatseten we quarantaine- en waarschuwingsborden op en rond het erf. Maar de recreanten fietsten vrolijk langs te zwaaien en reden soms, alle waarschuwingen negerend het erf op om lammetjes te komen knuffelen.

Net als nu waren er mensen die het allemaal maar onzin vonden en wel dachten dat het allemaal wel mee zou vallen. Dat deed het dus niet, ze werden ziek en de boer had het gedaan. Het frappante was dat wij midden in een driehoek zaten van drie geitenboerderijen die het allemaal hadden, wij niet. Een soortgelijk probleem met Coryza. Particuliere pluimveehouders vinden het allemaal onzin. Maar een boer moet ruimen als hij het krijgt, meestal vanuit een naburige particuliere kippenhouder die dragers heeft. Die bij de dierenarts te horen kregen dat het wel een griepje zou zijn. Logisch want als hij de waarheid zou zeggen, zou het moeten melden. Diezelfde dierenarts die dat wel doet bij de boeren.

Boeren en professionele dierhouders weten heel goed wat ze doen, de stadsmens niet. Ik zie mensen hun honden uitlaten en trots zijn als hun dier een rat vangt. Ratten zijn overbrengers van een heleboel ziektes. Totale onwetendheid dus en met die zelfde onwetendheid gaat men de boer beoordelen. Ik loop al meer dan een halve eeuw tussen de dieren en de enigste zooönose die ik ooit heb gehad was ectyma, een vrij onschuldige ziekte die blaren veroorzaakt. Bijna elke schapenhouder krijgt het een keer en is dan de rest van zijn leven immuun. Typisch genoeg ook een ziekte die regulier als onbehandelbaar geldt maar goed te behandelen is, geweten hoe.

Iedereen met te weinig kennis die in de buurt komt van zieke dieren of dieren die drager zijn van een ziekte, kan ziek worden. In zoverre is de angst terecht. En dan kun je twee dingen doen: de dieren ruimen of de mens erbij weg houden. M.a.w. laat de stadsmens lekker in de steden blijven en de boeren gewoon hun werk doen. Op het platteland hebben ze niets meer te zoeken. Ze hebben de weerstand er niet voor en het verstand niet om bij de dieren weg te blijven. Want boeren verminderen lost het probleem niet op, het aantal dieren blijft. Sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw zijn 95% van de boeren verdwenen, maar de dieraantallen bleven gelijk.

Het zijn allemaal van die schijnoplossingen. Je lost het stikstofprobleem ook niet op door het autobezit te halveren. De mens zal moeten wennen aan het feit dat er steeds vaker ziektes als corona opduiken. Veroorzaakt door de menselijk handelen, dat moet je willen en durven aanpakken. En ik zal moeten wennen aan het eeuwige gedrein van de dieractivisten.

Geen opmerkingen: