woensdag 18 maart 2020

Hamsteren

Hamsteren of Preppen?

Toen het nieuws bekend werd dat Nederland op slot zou gaan, zag je mensen met karrenvrachten vol WC papier lopen. In Belgiƫ hetzelfde beeld. Het is me nog steeds niet duidelijk waarom. Maar wat haal je dan wel in huis? Nog afgezien van het feit dat de supermarkten het laatste is wat men af zal sluiten.

Wat nu volgt is een beetje wijsheid van preppers en een beetje van mezelf. En ik ben nog uit de tijd van de angst voor De Bom, de nucleaire dreiging. Toen hadden we ook mensen die dachten dat het te overleven viel. Wat ook kan als dat ding maar een halve wereld verderop naar beneden komt. Batterijen werden niet opportuun geacht want niets elektrisch zou nog werken. Toch sloeg men er toen karren vol van in, net als nu het wc papier.

Corona echter tast het elektrisch niet aan, alleen de mensen die ervoor moeten zorgen. Het netwerk zal dus wel blijven werken maar stroomstoringen zijn mogelijk dus op zijn minst een paar batterijen extra is niet verkeerd. Houd er echter wel rekening mee dat ze niet eeuwig 100% vol blijven. Dus een supermarktkar vol is onzinnig. En een opgeladen powerbank is ook wel handig, om de smartphone gaande te houden.

Doomsday denkers hebben vaak ook een generator en een set mobiele zonnepanelen op accu bij de hand. Generatoren op diesel want die kun je wel 100 jaar bewaren, benzine begint na 6-9 weken af te takelen tenzij jij er een toevoeging bij giet. Dan gaat het maanden mee. Voor de verlichting heeft men vaak een paar gaslampen. Uiterst gevoelige dingen met hun flinterdunne gaasbranders. Koken doe je op een Shell gasfles met propaan. Moet je wel propaanbranders hebben. LPG (butaan/propaan) kan ook maar je mag die flessen niet overal vullen.

Zelf hebben we al die dingen. Niet omdat we nu van die doomsday denkers zijn maar omdat we gewend zijn overal te kunnen draaien. Ook midden in de rimboe. Het vergt even gewenning. Het koken op gas bijvoorbeeld. Je moet er de goede pannen voor hebben. Butaan/ propaan geven wat minder hitte en pannen met vlakke en dikke bodem voor elektrisch komen ze wel doorheen maar het duurt gewoon wat langer. Maar blijf weg bij de campingpannetjes, tenzij je van aangebrand eten houdt. En met elektrisch moet je soms even rekenen en goed het verbruik van de apparaten kennen. Met name de piekspanning.

Wij wonen op een chaletpark en dus is een groot deel van de uitrusting in dagelijks gebruik. We wonen nogal afgelegen, midden in een bos en zijn ver weg van alle voorzieningen. Je leert te hamsteren. Even een pakje boter vergeten betekent dat je weer een uur kwijt bent om dat alsnog te halen, dus je vergeet niet snel iets. Domweg omdat we een boodschappenbriefje systeem hebben. Dat schrijfblokje ligt altijd paraat en zodra je iets uit de kast pakt om te gebruiken, schrijf je het op de boodschappenlijst bij. Het is gewoon een routine.

Wij hebben altijd voorraad voor een week. In tijden als deze verlengen we dat tot 14 dagen, de incubatietijd c.q. quarantaine tijd. Als je denkt dat er ernstiger tijden aankomen, kun je die tijd iets verlengen. Dan koop je iets meer blikvoer, dat houdt wel een jaartje maar ook niet veel langer! Er zitten teveel ‘hulpstoffen’ in die dat tegen gaan. Hetzelfde geldt voor ingevroren voedsel. En alleen nog als je het minus 20 graden kunt maken. En houdt er rekening mee dat bij ernstige stroomstoringen de inhoud bederft. Maar dat is uitzonderlijk want de overheid zal altijd alles doen om de energie- en voedselvoorziening gaande te houden. De supermarkten gaan niet zo snel dicht en de Tesla is heilig verklaard.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de wereld om je heen doorgroeit. De natuur houdt niet op en niet alleen het gras wordt wat langer. Er wordt geen onderhoud meer gepleegd en dus krijg je vaak ook meer schimmel- en bacteriegroei. En als ook het vuilnis niet meer gehaald wordt, gaan mensen dumpen met alle gevolgen van dien. Citroenzuur is een prima middel om bacteriegroei tegen te gaan, te ontkalken en te ontsmetten. Een vuurkorf of een barbecue kan ook uitkomst bieden om van je afval af te komen. Nog beter is een ouderwetse vuurton, een olievat dus. Daarin kunnen de temperaturen zo hoog worden dat alles erin verbrand.

Als je op lange termijn denkt, is een moestuin nog niet zo’n gek idee als het lijkt. Snelgroeiende zaken als sla en spinazie zijn prima vitaminebronnen. Maar om fruitbomen aanplanten is het te laat. Die hebben jaren nodig voor ze vrucht dragen. Het is maar net hoe gek je wilt doen. Persoonlijk vind ik het onzin om voor een ‘griepje’ zo ver te gaan als ik hier beschrijf. Toch is het niet verkeerd eens na te denken over dit soort zaken want dit zal wel niet het laatste cadeautje uit China zijn. Bijna alle ziekmakers komen uit die hoek. En de volgende kan nog ernstiger zijn. En met een overheid zoals de Nederlandse is het altijd verstandig uw eigen plan te trekken.

Het probleem is dat we niet meer gewend zijn voedsel te conserveren anders dan industrieel. Het wecken zoals dat vroeger gebeurde kan bijna niemand meer. Vlees pekelen al evenzo niet net zo min als het werken met zuren. We zijn voor onze voeding volledig afhankelijk van grote oncontroleerbare bedrijven en distributie centra. En alles wat je in het groot doet, kan ook in het groot fout gaan. De zelfredzaamheid van de bevolking is minimaal. Alles moet ‘samen’ en zonder netwerk is men nergens. Het individu is door de collectiviteit ondergesneeuwd.

Hamsteren is een goed idee als je weet wat je wilt hamsteren. Een kar vol WC papier is gewoon een fetisj. Hamsteren kan voorkomen dat je naar de winkel moet waar al die ‘gecontroleerd’ besmette mensen rond darren. Het enigste wat je hoeft te doen is achter mijn boodschappenlijstje een cijfer te zetten, i.p.v. 1 pak een paar pakken meer. Dan heb je alles in huis om een tijdje in quarantaine te gaan. Maar meer dan dat kun je ook niet doen. Wil je meer doen dan zul je een beetje moeten bijleren, wecken bijvoorbeeld. En weer leren op gas te koken. En dus met die verdomde gasfles sjouwen (die  in BelgiĆ« nog wel te betalen is), Maar ja, overleven is som hard werken.

Geen opmerkingen: