dinsdag 17 maart 2020

Corona Crisis

Iets wat ik zelden doe, een artikel schrijven over actuele zaken. Maar deze moest gewoon even.

Gisteren heb ik geluisterd naar de ‘historische’ toespraak van de Nederlandse  Premier Minister. Een hoop gebazel over samen doen en luisteren naar deskundigen. Dat laatste issie goed in. Hij zegt niets zonder ze te raadplegen. Hij zei sowieso niets wat we al niet wisten. Die man kan 5 kwartier in 1 uur lullen niets zeggen. Een echte diplomaat; veel woorden om te verzwijgen wat ik in 1 woord kan zeggen. En als je dan bij alles wat je doet allerlei wetenschappers moet raadplegen, zet die dan op het pluche en ga zelf lekker naar huis.

En dan die wetenschappers om raad vragen die aan het begin riepen dat de kans op besmetting in Nederland nihil was. Het verspreidde zich over de hele wereld maar het zou aan de Nederlandse grens wel stoppen. Kortom, incompetentie vanaf de start. Iedereen zag het van ver aankomen enkel deze dwaallichten niet. Het deed me denken aan de tijd voor de inval van Nederland door de Duitsers rond 1939. Dat zouden die Duitsers nooooit doen! In 1940 stonden ze er en we hadden niets om ze tegen te houden.

En daarmee is naïviteit wellicht de meest dodelijke ziekte die we kennen. Volksziekte nr 1. Want het grootste deel van de bevolking vind het een goede premier en een goede toespraak. Dan moet je eens leren luisteren wat hij niet zegt, denk ik dan. Alle Nederlanders worden een beetje ziek en dan zijn we immuun en dan kan het virus on niets meer doen. Nou ja, beetje ziek zijn kunnen we wel aan. Maar wat hij niet zei is dat hij met deze maatregel honderd duizenden Nederlanders ter dood veroordeelde. Want de ervaringen in andere landen laten zien dat je niet een beetje ziek wordt en dat je niet immuun wordt.

Maar hij kon niet anders want er is niet genoeg zorg. In Nederland, een land met 17 miljoen inwoners had men bij aanvang ca 1.000 IC bedden. Ter vergelijk, in België, een land half zo groot, hadden we er ca. 1.500. Het gevolg van jarenlange afbraak van de zorg en het sluiten van ziekenhuizen. Want na een oproep van de overbelaste zorg bleken er ineens 2.000 zorgmedewerkers extra te zijn. Nu houdt ik niet van cijfers want er komt altijd wel een neuzelaar die even komt voorrekenen dat daar ‘nuances’ in zitten. Maar veel zal ik er hiermee niet naast zitten.

Een epidemie als deze kan de zorg niet meer aan en ook dat veegt men feitelijk onder de tafel. De gevolgen van zijn afbraakpolitiek worden daarmee onder het tapijt geveegd. Deze pandemie zag je van ver aankomen de regering deed niks. De wetenschappers van het beruchte RIVM zeiden immers dat er niet aan de hand was. Dus ontstond er snel een tekort aan mondkapjes en testkits en wat niet alles. En behalve een pandemie ontstond er ook paniek en dat moet ik de man nageven, dat heeft hij keurig netjes met zijn toespraak de kop ingedrukt.

Nederland slaapt weer geruster. “Only death fish go with the flow” denk ik dan. Ik ben veel te veel rebel om te geloven wat een overheid zegt. Vooral als ze het over hamsteren hebben. Dat werd door de hele bevolking gekraakt. Afgezien van het WC papier snap ik het wel. Niemand die echt nadenkt want daardoor hoeven een hoop mensen een tijdje niet te boodschappen en dat mindert het risico op ‘gecontroleerde besmetting’ of om zelf besmet te raken. Verstandige mensen hebben gekeken naar de Italiaanse toestanden en hun plan getrokken. Bovendien zijn er een verdomd hoop mensen die rekening moeten houden met een 14-daagse quarantaine. Of langer zoals ondergetekende. Maar goed, iedereen denkt binnen zijn eigen hokjes. We hebben niet voor niets zoveel vergeten groepen in de samenleving waar niet over geschreven mag worden.

Wat Rutte feitelijk met deze toespraak heeft gedaan is iedereen in slaap gesuste en zijn eigen fouten uit het verleden keurig netjes onder het tapijt geveegd. Twee ziekenhuizen failliet laten gaan zonder in te willen grijpen bijvoorbeeld. Ziekenhuizen die overigens nog volledig in tact schijnen te zijn en zo weer opgestart hadden kunnen worden. En dan duizenden mensen in de zorg die hun baan verloren. En daarmee dure opleidingen en een hoop kennis bij het grofvuil zettend. Een totaal gebrek aan visie van de man, het onvermogen om zelf beslissingen te kunnen nemen en altijd iedereen moeten raadplegen. Kijken wat er gebeurt en dan reageren is geen regeren. Regeren is vooruitzien, acteren, visie hebben. En dan ook nog een totale afbraak van ons sociale systeem dat nu zo hard nodig is om klappen op te vangen. Vervolgens kwetsbare groepen als ZZP-ers uit willen uit sluiten….

Nederland is het land van de multikul en de polderkolder waar, zoals prof. Smalhout ooit zei: “elk argument wordt kapot gediscussieerd”, Rutte is daar een voorbeeld van. Een rechts kabinet met een afwijking naar links. En een bevolking die altijd maar schijnt te denken dat het allemaal wel mee zal vallen. Brabant voorop. Het aantal dooddoeners van de Brabanders is legio. Als domheid nu eens strafbaar was…..

Ben ik blij dat ik in België woon, ondanks de lockdown.





1 opmerking:

Unknown zei

Goed verwoord, ook ik geloof niet in de woorden van onze Pinokkio. We worden in slaap gesust en teveel mensen geloven hem. De tijd zal het hen leren.