vrijdag 24 april 2020

Afblijven!


In Nederland gaan een hoop stemmen op om de veestapel te halveren. Want zij zijn de brandhaarden van alle zoonsoses. En dan hebben we vaak over ziektes die we al honderden jaren kennen en die eens in de zoveel tijd voorbijkomen. En zoals de oude boertjes al zeiden: “Als je dat soort ziektes wilt voorkomen, moet je de wind verbieden te waaien”. Waar ze vaak gelijk in hebben want veel van die ziektes worden overgebracht door een virus dat zich via de lucht kan verplaatsen.

De boeren van tegenwoordig zijn hooggeschoolde professionals die heel goed weten hoe hier mee om te gaan. Dat in tegenstelling tot de vele op vrijwilligheid gebaseerde instanties. Zij mogen ongehinderd door enige kennis vleermuizen uit de natuur halen en oplappen. Want zij hebben ‘protocollen’. Nou die had onze regering ook toen de corona crisis uitbrak….

Die veestapel is nog wel te halveren maar hoe ga je dan het wild in dit land halveren. Want die heeft dezelfde ‘veedichtheid’ en mag nauwelijks beheerd worden. Want juist die instantie waar de kennis aanwezig is, de WBE's en de jagers, worden net als de boeren behoorlijk op hun kop gezeten. En de overbrengers van ziektes zoals wilde zwijnen en ganzen, moeten ze afblijven.

Nee, dan liever de amateurs met hun protocollen die alles wat ziek en zielig is, ze uit de natuur laten slepen. Veelal particuliere instanties die altijd in geldzorgen schijnen te zitten en waar het verloop hoog is, dus de kennis dus vaak zo de deur uit loopt. En een natuur waar ongediplomeerde dierhouders met hun hondjes doorheen banjeren en zo elke ziekte kunnen oppikken. Die rustig hun lieve beestjes op ratten laten jagen, overbrengers van vele dierziektes. Die hun katten de vrije natuur laten om daar te roven en te moorden.

Dat die kansen even hoog zijn, wordt totaal genegeerd. Niet geleerd van virussen die ontstaan zijn aan de andere kant van de wereld waar men concentraties van dieren uit die natuur heeft. Want een virus als de vogelpest wordt de hele wereld overgebracht door juist, wilde overvliegende vogels die onze tamme dieren besmetten. En dan zijn het de tamme dieren die we moeten halveren?

En anders doet de mens het zelf wel, zoals we hebben gezien met de Q-koorts. Voornamelijk de burgers werden er ziek van, zelden de dierhouders. Ik kan me die tijd nog goed herinneren toen wij melkschapen hadden, die net zo vatbaar waren als melkgeiten, en de mensen vrolijk zwaaiend voorbij fietsten. En ondanks alle waarschuwings-borden het erf op kwamen om lammetjes te willen komen aaien. Met dezelfde naïviteit als nu t.a.v. de corona: het zal wel wat meevallen. Nou dat deed het niet, ze werden ziek en de boer had het gedaan!

En dat is nu net hele punt in deze. Dierzorg moet je aan professionals overlaten en vervolgens moet je naar die professionals willen luisteren. In plaats daarvan is het boeren bashen mode geworden en worden jagers e.a. tot moordenaars verklaard. Groeit het aantal huisdieren elk jaar gestaag en de kennis erover bij hun ‘baasjes’ daalt elk jaar weer. Maar wel willen luisteren naar mensen die totaal vervreemd zijn van de wetten van het leven. Voor wie dieren hun vriendjes zijn en gelijkgesteld aan de mens.

Het probleem van intensieve dierhouderij ligt niet bij de dieren, niet bij de professionele dierhouders maar bij een bevolking die maar niet van de die lieve diertjes kan afblijven.

Geen opmerkingen: