vrijdag 3 april 2020

Übermensch

De soort mensen die heerst over anderen. Deel van de rassentheorie van een megalomane gek. Op herhaling in Nederland.

Triage noemen we het met een net woord. Bij de deur van het ziekenhuis moet worden bepaald wie een kans krijgt op overleven en wie niet. Reeds algemeen aanvaard is dat we de ouderen die kans gaan ontzeggen. Omdat we de fitteren en jongeren de kans moeten geven. Die hebben meer recht op leven. Dus een oude gedecoreerde man die zijn hele leven ten dienste van de maatschappij is geweest moet plaats maken voor een zielige kopschopper met een strafblad langer dan mijn arm? Welke criteria wil je potdomme aanleggen?

Wat is de waarde van een mensenleven? Langs welke meetlat wil je dat leggen? Wie zal dat bepalen? Er was een tijd dat we homo’s, zigeuners, joden, zwakzinnigen, gehandicapten over de kling joegen omdat ze niet paste in het wereldbeeld van een elite groepje. Die elite hebben we nu ook. En vandaag zijn het de ouderen, de dikke mensen en morgen vindt de grachtengordel dat de vleeseters, de rokers e.a. mensen met smerige gewoonten geen recht van leven meer hebben.

Reeds gaan er stemmen op om mensen met obesitas maar te gaan weren. Als of iedereen met overgewicht daar iets kan doen. Van mensen met apneu is bijvoorbeeld bekend dat ze dankzij die aandoening erg in gewicht aan kunnen komen. En zo zijn er wel meer kwalen.  Mensen met copd maken geen schijn van kans bij een corona besmetting zo is de mening. Er is ook niemand die ook maar een poging zal wagen. Je wordt opgegeven omdat je een ziekte hebt.

Onmenselijk en onwenselijk hoor ik mensen zeggen. Is het ook maar halve bij die afschuw, blijft het er ook bij. Want als de elite weer eens dit soort keuzes promoot, is het akelig stil. Op een paar dwarsliggers na. Rebellen die iets verder kunnen nadenken en de onderliggende gedachtegang herkennen. Want als die keuze in deze extreme situaties gemaakt gaan worden, gaan ze dat straks als alles voorbij is ook doen bij zorg -en levensverzekeringen, jobselectie, rijbewijzen etc. etc. Het is het voorportaal van het selecteren en fokken van de übermensch.

Ik verwacht geen project Lebensborn terug maar het zal me niet verbazen als het begrip ‘ongewenste zwangerschap’ flink opgerekt gaat worden. Samen met dogma’s als ‘alles samen’, ‘blijf bewegen’ en andere kreten is de basis gelegd voor een griezelige maatschappij waar u binnen het profiel moet passen. Opgelegd naar maatstaven van een select gezelschap dat feitelijk ongestoord zijn gang kan gaan. De kraamkamer van elke totalitaire staat, democratisch of niet. Waar men met micromanagement de mens vormt naar een wensbeeld.

Uit het verrieden is een les te leren. Het waren niet zij die deden maar de miljoenen die lieten doen.

Geen opmerkingen: