zaterdag 11 april 2020

Dom Dier


Zijn die dieren nu zo dom of wij nu zo slim?
Dom varken! Een nogal eens gehoorde kreet op de werkvloer als er weer eens fout gaat. Het getuigt in ieder geval niet van intelligentie van degene die deze kreet bezigt. Het varken is met de aap en de dolfijn een van de meest intelligente dieren op deze planeet. Maar er zijn er meer. Het hangt er alleen van af of en hoe je het wilt zien.

Mocht u weer eens op het platteland verzeild raken kijk dan eens naar een vlucht ganzen. Die stijgen op en landen simultaan op een weilandje van een paar vierkante metertjes. Probeer dat nu eens uit met een paar piloten op een veldje op Schiphol. Dat wordt gegarandeerd een reuze rotzooi! Hoezo dom gansje?

Nog mooier zijn een groep Gerbils (woestijnratten). Pak een oud aquarium, zet er een paar gerbils in en speel voor Gamma bouwmarkt. Dus miep er een paar oude kranten in, sprokkel een paar takjes, een paar oude closetrollen, wat u maar voorhanden heeft. Wat je dan ziet is dat die gerbils gaan bouwen. Voor je het weet overstijgt hun bouwwerk de rand van de bak. Die bouwen complete gangenstelsels in verschillende lagen, vele malen hoger dan zich zelf. Complete flatgebouwen dus. En dat doen ze dan zonder bouwtekeningen, zonder werkoverleg en zonder vakbond…

Dieren beschikken over eigenschappen waar wij mensen alleen maar van kunnen dromen. Postduiven die schijnen te beschikken over een ingebouwde GPRS. En wat te denken van de hond die op het graf van zijn baas gaat liggen in de wetenschap dat niemand die hond heeft verteld waar zijn baas precies begraven ligt! En zo zien we dieren wonderbaarlijke zaken doen en tegelijkertijd verslijten we ze voor dom. Hoe dom is dat nu weer?

Geen opmerkingen: