zondag 3 mei 2020

Chantage

Modewinkels die gender neutraal worden, supermarkten die geen plofkippen meer mogen verkopen en zwarte piet mag niet zwart zijn. In hoeverre kan een handvol zuurstengels de hele maatschappij manipuleren?

Criminelen maken gebruik van een chantagetechniek waarbij ze gif injecteren in de voedingsmiddelen van een supermarkt. Vervolgens bellen ze de fabrikant en eisen losgeld. Het is onbekend hoeveel voedingsfabrikanten hier op in zijn gegaan. Dezelfde techniek wordt gebruikt door organisaties als Wakker Dier. Ze gaan met zijn allen voor de winkels staan en delen pamfletten uit met horrorbeelden van excessen in de productie van vleeskippen. Als supermarkt eigenaar zit je er niet op te wachten dat je klanten op deze manier lastig worden gevallen. Dat kost omzet dus geef je toe.

Dankzij de Nederlandse polderkolder, het eeuwige gezever waarbij je elk argument kapot discussieert, kun je zelfs het simpelste kinderfeestje lopen verpesten. Zwarte Piet mag niet meer zwart zijn want dat is racistisch. Dus geven de BoBo’s die de leiding hebben in dit land maar toe. Geen zin in een discussie over zoiets banaals. Geen zin in de controverse. Geen olie op het vuur willen gooien en kleine dingen proberen klein te houden. Maar dat er aan de andere kant een veel grotere groep daardoor ontstaat die vóór het behoud van deze traditie is, wordt daarmee over het hoofd gezien. En wederom heeft een handvol malloten gewonnen.

En dan kun je zelfs de taal veranderen en mogen moorkoppen en negerzoenen niet meer bestaan. Dan verliezen kinderen hun identiteit en twijfelen of ze nu al jongen of meisje door het leven willen of moeten gaan. Elke waarschuwing van afgestudeerde zielenknijpers ten spijt. Dan kun je jagers en boeren demoniseren en afschilderen als monsters. En ben je in staat een hele bedrijfstak ten gronde te richten. Dan lees ik elke morgen in de krant wat ik nu weer wil. Dan regeren minderheden het land.

Het falen van de democratie. Waar eens in de 4 jaar iedereen zich door de gemanipuleerde stemwijzers mag laten vertellen waar ze op moeten stemmen. En dat doen ze dan braaf. Dat houdt dan in ieder geval nog de illusie van een democratie in stand. Waar polls & petities de stemming bepalen. Waar mensen tijdens een epidemie tot cijfers in een statistiek verworden. En stemmen opgaan om het dorre hout maar uit de maatschappij te verwijderen. Een gedachte die klinkt als een echo uit een ver verleden. Toen ook een handvol idioten met een minderheid aan de macht kwam en een heel land en later Europa in zijn macht kreeg.

En dan kijk ik op social media als Twitter waar het bashen vrolijk doorgaat en links en rechts volledig gepolariseerd zijn. Waar je dit soort waanideetjes ziet ontstaan. De kraamkamer voor gestoorde en gemankeerde meningen. Men krijgt volgers en het idee zet voet in de gedachten van mensen. En dan komen er politieke partijen die dat dan weer gaan overnemen en is de mening dat je boven de 70 jaar de stekker er maar uit moet trekken, een realiteit geworden. Zonder ook maar één woord van protest door de ouderenpartij, ook zo’n minderheidspartij.

En de zwijgende meerderheid zweeg….



Geen opmerkingen: