donderdag 9 april 2020

Privacy

Privacy, een echo uit en ver verleden toen we nog onbespied zorgeloos konden genieten van de dingen die we deden. Niet door duizenden digibits en bytes gevolgd werden. Niemand wist waar je zat of wat je deed.

Dat is nu wel even anders! Met meer camera’s dan mensen die ons elke beweging volgen. Met straks een data netwerk op elke hoek van de straat dat ons overal kan volgen. Zolang u uw smartphone maar op zak houdt. Dat ding vertelt overheid en commercie exact wat ze willen weten. Niks complottheorie, dagelijkse werkelijkheid! Daarvoor gebruiken ze maar 2 dingen; uw GPS bepaling en uw microfoon. Beide staan nagenoeg constant aan en anders worden ze wel remote aangezet. Iets dat zowel overheden als bij Google hebben toegegeven. Met als smoes dat ze worden gebruikt om de vertaalmachine voor video’s op Youtube te verbeteren. Sure, maar als ik een dagje over schoenen praat, kan ik de volgende dag geen website meer bezoeken zonder dat ik schoenenreclame te zien krijg.

En ik heb geleerd dat het op internet niet meer belangrijks is wat mag maar wat kan. En als het kan, dan gebeurt het ook. En iedere hacker op zijn zolderkamertje zal het ook altijd proberen. Maar niemand zal het toegeven. Banken betalen zwijgend een vermogen aan schade en overheden ontkennen staalhard het gebruik van echelon. En als we type als Julian Assange en Edward Snowden mogen geloven, doen sommige overheden Google verbleken als het om nieuwsgierigheid gaat.

Maar zo moeilijk hoeft men vaak niet eens te doen. Om een lening of hypotheek te krijgen vullen mensen alle vragen keurig netjes in. Tot en met de kleur van hun onderbroek toe als het moet. Online, op internet bij clubs waar je een half dozijn vraagtekens bij kunt plaatsen. En ze zweren allemaal de wet op privacy te handhaven. Yeah, Sure!
Samen met de hoeveelheid persoonlijke gegevens die men op de social media ophoest, worden zaken als identiteitsdiefstal, stalking etc., een makkie. De reden waarom een hoop mensen graag anoniem blijven op internet.

Je moeder stuurt mij.....
En dan zijn er van die naïevelingen die vinden dat ze niets te verbergen hebben. De keurige oppassende burgers die met naam en toenaam op internet staan. Maar als je dan een keer moet te solliciteren, wordt je ineens geconfronteerd met uitspraken die je zelf al weer vergeten bent. En dit soort 'hengelaars' zijn niet afhankelijk van Google voor hun resultaten! Want binnen een discussie op internet worden er snel dingen gezegd die je IRL nooit zo zou zeggen.

En soms nemen opponenten de zaken wel eens wat te hoog op en gaan van virtueel naar real life. Dat wil zeggen, ze komen wel even langs. Weer anderen gebruiken de verkregen gegevens over u voor het bestellen van bijv. een vrachtwagentje vol zand, af te kiepen in uw voortuin. En dat is nog maar een standaard grap. Bij een bak zoutzuur over uw nieuwe auto wordt het al snel een stuk vervelender. En als uw kinderen door een vreemde van school zijn gehaald, slaat de paniek al snel toe.

Je hebt aan 1 gek genoeg!
En als u denkt dat het allemaal wel mee zal vallen, aan eentje heeft u genoeg! Eén persoon kan u het leven al ondragelijk maken. Niet alleen kan een foto gaan zwerven op internet, ook kwaadsprekerij kan makkelijk een eigen leven gaan leiden. Het van internet afhalen van smaad en laster is bijna onmogelijk. Het verdwijnt op de ene url en verschijnt op de andere. En dan mag u telkens weer opnieuw een procedure opstarten. Onze Lieve Heer heeft een aantal rare kostgangers en het is te hopen dat u er nooit tegen eentje oploopt. De praktijk wijst echter uit dat als u ook maar één onvertogen woord tegen de verkeerde persoon gebruikt, u dat uw hele leven zult berouwen.

Geloof mij; u heeft meer te verbergen dan enkel uw pincode!

Geen opmerkingen: