dinsdag 14 april 2020

kwetsbaar

Deze blogpost had een makkie moeten worden. Toch duurde het twee dagen. Maar special voor de overheidsdienaren heb ik het langzaam geschreven zodat men het ook langzaam kan lezen.

Als er één ding in deze crisis duidelijk is geworden dan is het de kwetsbaarheid van deze samenleving. En er wordt stevig aan gewerkt deze te vergroten. Een heel land achter het elektrisch zetten met de elektriciteitscentrales en verdeelstations open en bloot in het landschap parkeren. In mijn tijd was er altijd de angst dat de Russen zouden komen. Nou die hoeven niet meer te komen. Één handige hacker kan vanuit zijn luie stoel alle knopjes in één keer omdraaien en dan gaat niet alleen het licht uit in Nederland of België. Dan kom je nergens meer in je Tesla, werkt je smartphone niet, je kunt niet koken, niet wassen, niet scheren want we zijn allemaal heerlijk verslaafd aan het elektrieke netwerk.

Nog veel leuker zijn de zendmasten. Boze leden van de aluhoedjes vereniging zijn bezig hun frustratie te uiten op de reeds bestaande masten. De overheid blaast hoog van de toren maar heeft geen idee waar ze het moeten zoeken. Ondertussen fikt de ene na de andere zendmast af. Want die staan net als de masten voor de elektriciteit, open en bloot in het landschap. Alleen eenden in een vijver afschieten is makkelijker. Zelfs de stomste terrorist snapt dankzij deze voorbeeldige acties van deze bezorgde burgers wat hij moet doen.

Een beetje terrorist zeult tegenwoordig niet meer met bommen, die steekt een reageerbuisje in zijn zak. Het coronavirus is een prima voorbeeld voor een gek met een haat tegen de menselijkheid. Materiaal is er zat voor handen want al die laboratoria zijn nauwelijks met meer beveiligd dan een paar gorilla’s van één of ander beveiligingsbureau. Precies, apen die ze een kunstje hebben geleerd. Geen anti terrorist brigades dus. Die hebben we allemaal keurig netjes weg bezuinigd. Net als de rampenbestrijding, de tankbrigades en meer zeer nuttige zaken in crisistijd. En met de mensen wandelt ook de kennis de deur uit.

En dan hebben we nog een volledig gesloopt zorgsysteem over. Een heel leger zorgspecialisten de laan uitgeschopt, ziekenhuizen in faling laten gaan en geen poot uitsteken om waar dan ook iets meer te doen dan basics. De financiering ervan zoveel mogelijk af willen wentelen op de ‘marktpartijen’. In de zorg gaan miljarden om en er wordt nauwelijks gecontroleerd of beheerd. En toen kwam corona en steunde en kraakte de hele keten. Een heel land is afhankelijk geworden van mensen die op hun tandvlees lopen en zich aan de nagels moeten optrekken om iedereen te kunnen helpen.

Jarenlang is er een preventieprogramma op gezet waarbij veel sporten en gezond eten de pijlers van de gezondheidszorg moesten worden. Fitte mensen werden immers niet ziek en dus was een uitgebreid zorgnetwerk niet nodig. Degene die verantwoordelijk zijn voor deze kaalslag struikelen nu over elkaar heen om mee te willen helpen met de ‘oplossing’. Om vervolgens de held uit te hangen.

Want elke keer komt de overheid met 1001 smoezen om hun repressieve maatregelen goed te praatten en hun eigen onvermogen te maskeren. In de coronacrisis koos Nederland voor een scenario waarbij de ziekenhuizen niet zo snel overbelast zouden raken. Dat was geen kiezen maar bittere noodzaak. Een harde lockdown had immers het hele zorgsysteem kunnen laten crashen. En als je mobiele netwerk dan zo kwetsbaar is voor de hulpdiensten, bescherm het dan beter! Of nog beter; zet het om in landlijnen. Maar het vertrouwen van de overheid in nieuwe technologie is vaak groter dan de maakbaarheid ervan. De belastingdienst die miljarden heeft gestopt in een niet werkende automatisering, Politiediensten die een mobiel systeem kregen dat nog steeds niet goed wil werken en ga zo maar door.

Met name in Nederland is er een tendens van “alles komt goed” en het “zal allemaal wel wat meevallen”. En dat is nu een dodelijke naïviteit gebleken, zoals ik al jaren heb voorspeld en veel virologen en ex-militairen met mij. Men gaat er vanuit dat de Russische beer wel getemd is en die handvol terroristen wel in de hand kunnen worden gehouden door skeleton crews van marechaussee en veiligheidsdiensten. Voor de rest vertrouwd men op de NATO en de EU. Inmiddels weten we dat de nato in europa een politiek doekje voor het bloeden is en de EU gaf niet thuis maar ging naar huis toen de corona opdook.

En als we geen terroristen hebben, dan halen we ze wel op moet men gedacht hebben. Duizenden vluchtelingen overstromen het land en volgens sommige mensen zijn dat allemaal lieve jongens die een beter bestaan zoeken. En als een land aan de buitengrens dreigt te bezwijken onder de buitenlandse druk, haalt men de schouders op. En wederom moet een handvol mensen de zaak oplossen.

Dat er nog niets ernstigers is gebeurd dan dit is enkel maar omdat onze potentiële vijanden voorlopig danwel te stom danwel te onmachtig zijn. Maar het grootste gevaar komt van binnenuit, een regering die constant achter de feiten aan loopt en een bevolking die niet wil zien. Hopelijk helpt dit een beetje tegen deze blindheid.

Geen opmerkingen: