vrijdag 8 mei 2020

corona moeheid

Gedurende twee jaren gedurende de laatste oorlog zat een klein meisje twee lange jaren opgesloten in een paar kamertjes uit angst voor de nazi’s. Tegenwoordig zit een hele bevolking opgesloten uit angst voor corona. En dat houdt men niet vol, vooral jongeren niet. Ze willen eruit.

Corona is een ziekte die vooral de ouderen treft, het dorre hout volgens een theorie van ene Marianne Zwagerman. En dat dorre hout kan er wel tussenuit is ze van mening. M.a.w. een hele generatie opofferen omdat je door wilt met je luxe leventje. De mensen die na de oorlog het land hebben opgebouwd moeten nu opgeofferd worden aan de Mammon van de economie.

Het is niet enkel een gebrek aan historisch besef, het is ook een herhaling van de oude naziwaarden. Goebbels merkte ooit op dat hij van de kosten van 1 oudere, een gezin met 2 kinderen kon voeden. De huidige mores zit daar dicht tegenaan. Het is de Übermensch 2.0 in wording. En dan krijg je automatisch tegen reacties. Dan gaan kappers illegaal aan het werk omdat ze anders ten onder gaan. En worden prompt verraden door hun buurtgenoten. Mss kunnen ze de NSB weer opnieuw op gaan richten….

Ook in België zijn ze er niet vies van. Sommige mensen menen een verlengstuk te zijn van de overheid en treden op als kapo’s. Het park waar zitten diende ontruimd te worden volgens het parkbeheer. Dus even de burgemeester gemaild en die wist van niets. De federalen zullen wel een andere mening hebben maar dat is ook België. Bijvoorbeeld in Knokke waar Dedecker een strijd uitvocht met de overheid inzake houders van 2e verblijven. Ondertussen staan de aspergevelden hier vol met pas ingevlogen buitenlanders. Ondergebracht in caravans e.a. bouwsels.

Ook Nederland met zijn ‘intelligente lockdown’ kent zijn tegenstrijdige regels al is de politie daar strenger in de handhaving ervan. En dat menselijk daar soms bij ten onder gaat, is niet van belang. Want ze moeten nu eenmaal handhaven. In het Duits klonk dat een stuk beter. En dat is waar het soms op begint te lijken. De overheden zijn nogal snel geweest met draconische maatregelen en uitvoerende machten hebben daar een goede smoes in gevonden hun paarse krokodillen van stal te halen.

Ouderen opsluiten om ze te beschermen lijkt een legitieme en goede reden en dat is het ook. Maar dat kun je geen maanden laten duren. Een mens heeft behoefte aan menselijke warmte, zonder dat kwijnt het weg als een pot in een plant die je vergeet water te geven. Het nadeel van ouder worden is dat de meeste mensen die je kent al zijn omgevallen, dus die paar contacten die je hebt, wil je graag zien. Je (klein)kinderen, de mantelzorger en zelfs de postbode mag je niet meer de hand schudden en je kleinkinderen mag je niet meer knuffelen. En dan gaan ze allerlei vreemde constructies verzinnen waar je ze achter glas in ieder geval nog kunt zien. Als je woning al niet op een gevangenis begon te lijken, dan is dit wel de beste manier om het idee van opgesloten zitten te benadrukken.

De jeugd, bruisend van energie wil zich uitleven. Na de vele uren op de spelcomputers hebben die het wel gezien. En een kind van zes kun je het nodige wel uitleggen maar dit wordt toch wel een moeilijk verhaal. Al ze geboren worden zijn ze om op te vreten en bij dit soort zaken heb je er spijt van dat je dat niet hebt gedaan. Dan krijg je de neiging om te gaan behangen en ze er achter te plakken. Ouders worden radeloos van hun kroost en dan begin het grote gezeik; die lockdown moet eraf. En dan zie je op de social media dat men de argumenten gaat zoeken die bij deze stelling passen.

Dan zijn de overheden lullo’s die er niets van snappen Wordt de corona weer een griepje en alle maatregelen onzin. Dat zijn ze ook wel voor het grootste deel maar het ‘samen doen’ waar iedereen in het begin zo op zat te hameren, is er niet meer. Dan is het niet meer zo 'gezellig'. Dan is dat kleine meisje in het Achterhuis ineens vergeten. Dan zijn al die grote woorden ineens niets meer waard. Dan zie je de aloude mechanismes van mensen in een crisis weer boven komen drijven. Soms vraag ik me wel af wat beangstigender is, de corona of die manier waarop men er mee om gaat.

Geen opmerkingen: